Projekt Vodného lesa v Tatrách zavŕšia po roku od vlaňajšej kalamity

18.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 18. októbra (TASR) - O mesiac si Vysoké Tatry pripomenú prvé výročie ničivej kalamity. Zároveň ukončia aj projekt Vodný les, ktorý je príkladom ...
Vysoké Tatry 18. októbra (TASR) - O mesiac si Vysoké Tatry pripomenú prvé výročie ničivej kalamity. Zároveň ukončia aj projekt Vodný les, ktorý je príkladom revitalizácie územia s využitím systému priekop a malých hrádzí na zadržiavanie vody.

Revitalizovaná lokalita zadrží ročne na hektári viac ako 500 kubických metrov povrchovej vody, čo je porovnateľné so stavom lesného porastu spred novembra 2004. Kalamita totiž okrem toho, že poškodila 12 600 hektárov lesa, narušila aj jeho vodoochranársku funkciu. Spomaľovanie odtoku zrážok a zvýšená vlhkosť prirodzene bránia vzniku požiarov a urýchľujú rast nového porastu.
Tatranský Vodný les sa v októbri rozšíril o ďalších 12 hektárov, a to na území postihnutom júlovým požiarom. Táto oblasť bude slúžiť ako protipožiarny pás Starého Smokovca a zalesňovať sa bude na jar 2006.
Projekt realizuje mimovládna organizácia Ľudia a voda na 40-hektárovej ploche nad Horným Smokovcom. Na príprave územia pred jesenným zalesňovaním sa podieľali počas letných mesiacov desiatky dobrovoľníkov, predovšetkým skautov.
Prvých vyše dve tisíc sadeníc vo Vodnom lese vysadili vedúci pracovníci Slovenskej sporiteľne v polovici októbra. V jesennom zalesňovacom cykle plánujú organizátori projektu vysadiť aspoň 60 tisíc sadeníc. Zloženie drevín bude rovnaké ako pred novembrovou kalamitou, pričom dominantným zostane smrek obyčajný.
 

Vyberte región

mark